#   Статии
06.01.2022
Румен Суков отново спаси Богоявленския кръст в Бяла

Въпреки хубавото време и множеството присъстващи, тази година липсваха смелчаци, които да се преборят за светия кръст. Румен Суков бе единствения, който се престраши да влезе в студените морски води. Младият мъж, който сподели, че съвсем скоро е станал баща за втори път, е традиционен участник в ритала по спасяване на кръста, а в дома му има още четири от предходни години.

„Бъдете живи и здрави! Изненадан съм, че тази година няма други желаещи. Бях решил тази година да участвам в ритуала, но да дам път на някое от младите момчета да извади кръста. Надявам се новата година да е успешна за всички в Бяла“ – пожела Суков.

На 6 януари отбелязваме един от най-големите зимни християнски празници – Богоявление (Йордановден). Според християнската религия този ден е посветен на кръщението на Иисус Христос в река Йордан. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване, свещеникът хвърля кръста във водата. Най-смелите мъжете скачат в леденото море, за да спасят светия кръст. Тази година поради епидемичната обстановка Богоявленският водосвет не бе отслужен на пристанището, както е по традиция, а в храма „Свето Успение Богородично“.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация