#   Статии
11.05.2022
Акция за доброволно кръводаряване на 19 май

Община Бяла за пореден път подкрепя дейността на Регионален център по трансфузионна хематология – Варна като на 19 май 2022 година ще се проведе организирана акция по доброволно кръводаряване от 09:00 до 13:00 часа във филиала по Спешна медицинска помощ – Бяла (ул. „Йордан Ноев“ №8).

Пандемията, предизвикана от COVID-19 се отрази и на кръводаряването, като за последните 2 години броят на безвъзмездните кръводарители драстично е намалял. Два пъти годишно Община Бяла в партньорство с РЦТХ-Варна организира доброволчески акции за кръводаряване, в които се включват между 20 и 25 души. Решението за даряване на кръв е лично право на всеки. То е особено ценно когато е взето на база убеденост и информираност.

Всеки кръводарител, включил се в акцията на 19 май ще получи ваучер за закупуване на хранителни продукти на стойност 58 лева (8 лева от РЦТХ-Варна и 50 лева от Община Бяла) и два дни платен отпуск по чл. 157, ал. 1, т. 2 от КТ.
Кой може да дари кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв. При кръводаряването не съществува риск за кръводарителите. Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряване в България, са стерилни и за еднократна употреба. Цялата процедура продължава 30 минути.
Даряването на кръв доброволно и безвъзмездно е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя. Когато хората са притиснати от обстоятелствата и даряват кръв при нужда на техен близък, те са склонни да крият заболявания, които могат да увредят тяхното собствено здраве. Знаете ли, че дарената от един човек кръв може да помогне на трима различни пациенти?!
Запомнете, че кръводаряването не вреди!
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация