#   Статии
06.10.2022
Община Бяла получи право на строеж за разширяване на пристанището

На 5 октомври 2022 година, на свое редовно заседание, Министерски съвет взе решение за учредяване на безвъзмездно право на строеж за обект „Разширение и модернизация на рибарско пристанище "Чайка" град Бяла“ и свързаните с него дейности по укрепване на свлачища и брегоукрепване.

Обектът е приоритетен и стратегически за развитието на морската община. Разширението и модернизацията на пристанището ще допринесат за растежа на основни сектори на икономиката, не само в Бяла, но и в околните населени места. Реализирането на проекта със сигурност ще доразвие потенциала на туризма и рибарството, които са основен източник на препитание за голяма част от местните.

Проектът за доизграждане на Рибарско пристанище „Чайка“ датира от 1986 година и същият бе актуализиран през 2020 година, по задание на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След поредица от работни срещи и комисии, с участието на Община Бяла, през април 2022 година регионалният министър одобри специализиран подробен устройствен план на цялото пристанище.

В последните две години условията за риболов в пристанището на Бяла са значително подобрени. Старите дървени мостчета, за които Община Бяла неколкократно бе получавала предписания за отстраняване, бяха заменени с модерни и безопасни понтонни кейове по проект реализиран през МИРГ „БЧС Бяла – Долни чифлик и Аврен“. През 2023 година предстои закупуване и монтаж на още три понтонни тела, отново по проект, но този път по Националната програма „Морско дело и рибарство“.

Община Бяла не спира да търси възможности за финансиране на проекти за подобряване на наличната и изграждане на нова инфраструктура. Обликът на града се подобрява с всяка изминала година и това е резултат от постоянната работа на целия екип на Общината и Общински съвет- Бяла.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация