#   Статии
28.04.2009
Театралната група „Солньшко” при ОУ „Отец Паисий” получи специалната награда на журито за най-добра интерпретация на приказка на 25.04.2009г на фестивала в гр.София.

Театралната група „Солньшко” при ОУ „Отец Паисий” е един от участниците в 9-я национален фестивал на детското и юношеското творчество на руски език. Фестивалът протече на 25 април в Руския културно – информационен център в София, предаде репортер на БГНЕС.
Фестивалът е в рамките на годината на България в Русия. Патрон на фестивала е посолството на Руската федерация в България. Инициатор на фестивала е както винаги досега Руския камерен театър. Главен съорганизатор на фестивала е Министерството на образованието и науката на Република България. Назад останаха вълненията от предварителните етапи на фестивала. В РКИЦ в София се съревновават най-достойните, които са достигнали финала – около 30 групи и състави. Участниците бяха разпределени в три възрастови групи. В журито на фестивала бе режисьорката от БНТ Нушка Григорова, директорката на Арт театър Милена Червенкова, писателката Светлана Светлова, главния секретар на Федерацията за дружба с народите Русия и ОНД Боряна Илиева, образователният специалист Людмила Филиманчук, председателя на Руския клуб в Самоков Марина Шуманова и секретар-референтът по въпросите на образованието към Руското посолство в България Александра Дергачова, актьорите от Руския камерен театър Юлия Диханова, Светлана Урягинская и Алексей Григоров, председателя на Руския клуб в София Нона Дакова.
„Театрална група „Солньшко” при ОУ „Отец Паисий” – град Бяла е основана през 2002 с деца, които за първи път започват изучаването на руски език в основно училище „Отец Паисий” Бяла. Благодарение на този театрален състав децата изучават по-бързо и по-лесно руската култура. Групата е от 17 деца в две възрастови групи - от 2 до 4 клас и от 5 до 8 клас, има открит характер и всяка година към нея се присъединяват нови деца. Театрална група „Солнишко” е печелила много регионални фестивали, а от четири години се класира винаги на първо място на регионалния фестивал във Варна. Община Бяла поема цялото финансиране на театралната група, а ние съчетаваме всяка година пътуването от Бяла до София с малки екскурзии – миналата година до панорамата в Плевен, а сега – разглеждане на Велико Търново” каза за БГНЕС ръководителят на театралната група Лилия Драгнева. /БГНЕС
Автор: Росица Генкова

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация