#   Статии
25.11.2014
Читалището в Бяла отвори врати след почти едногодишен ремонт

След почти едногодишен основен ремонт читалището в гр. Бяла официално отвори врати. С водосвет и тържествена церемония бе отбелязано събитието. Гости на откриването бяха Костадин Самарджиев – зам. кмет на община Бяла, д р София Кирова председател на Общински съвет Бяла,общински съветници, Саша Стоева от Регионален център читалища Варна, Жени Георгиева -секретар на НЧ”Изгрев 1927” гр.Обзор, читалищното настоятелство, изпълнители, проектанти и консултанти по проекта, културни дейци, жители и гости на града.

След официалната част тържеството продължи с празничен концерт, в който участие взеха Вокална група „Хлапетата“, Детски танцов състав „Зарезанци“, Любителски клуб за народни танци „Хороигралци Аспрос“, новосформираната група за стари градски песни и златните медалисти от Балканския шампионат „Жива вода“ в гр. Хисаря, група „Мелодия“.

Народно читалище „Пробуда 1928“ е една от най-важните институции в град Бяла, защото то е дом на самодейните колективи, които полагат целогодишен труд и представят града на редица национални и международни форуми за изкуства. Сградата е построена през 1952 година, през това време са правени частични ремонти на зданието, но това е първият толкова мащабен ремонт. Подменени бяха покрива и дограмата, направи се топлоизолация на сградата, като фасадата запази автентичния си облик. Изграден е център за предоставяне на Културно – самодейни занимания, с площ от 144 кв. м. той е новото място, където съставите ще се подготвят за своите участия. Закупено е оборудване за концертната зала – осветителна и озвучителна техника. Подменена бе отоплителната система, която бе остаряла и създаваше известни затруднения през зимния период.

Този мащабен ремонт бе осъществен чрез два проекта, спечелени от читалището по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г, по мерки 321 и 322. Общата стойност на двата проекта е близо 600 хил. лева.
Автор: Христина Келисакиева

 

© Община Бяла 2006-2023
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация