#   Статии
06.01.2015
23-годишният Георги Иванов извади Светия кръст от студените води на морето в Бяла

23-годишният Георги Иванов от Бяла извади Светия кръст от студените води на морето. Той скача редовно в морето на Йордановден през последните 5-6 години. Казва, че го прави „за здраве и за да спази българските традиции“. Общf трима се престрашиха да скочат в морските води, въпреки студа и ниската температура, за да се преборят за кръста.

Празничният ден в Бяла започна с тържествена литургия в 8:30 часа, отслужена от отец Венцислав в храма „Св. Успение Богородично“.В 11:00 часа преди ритуалното хвърляне на кръста във водата, на местното пристанище бе отслужен и Богоявленски водосвет. Светената вода бе разданена на събралото се множество, тя пази от болести и пречиства душата.

На Богоявление имен ден в Бяла празнуват над 100 от жители на най-малката община във Варненска област. Най- много са носителите на името Йордан 56, последвани от Йорданка – 37, а остатъка е разпределен между имената Бистра, Богдан, Богдана, Божана, Божидар, Божидара и производни от тях.

За утрешния Ивановден пък от общината добавят, че близо 200 именници ще посрещнат празника. Ивановците с постоянен адрес в община Бяла са повече от 100. Приблизително толкона са и беленците носещи производни имена като Ивайло, Иво, Ива, Ваня, Жана, Йоан, Йоана и други.
Автор: Христина Келисакиева

 

© Община Бяла 2006-2023
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация