#   Статии
28.05.2015
Предстои VI Национален симпозиум по дървопластика в Бяла

Бяла събира значими скулптури и резбари за шеста поредна година в рамките на Националния симпозиум по дървопластика. Събитието се организира от Община Бяла съвместно със Съюза на българските художници София.

Тазгодишното издание ще се осъществи в периода от 8 до 20 юни, а творческите произведения ще бъдат на тема „Придвижване през вековете“. Участниците са шестима активни автори, работещи в сферата на скулптурата. Това са Иван Ушев, Йордан Йорданов, Мартин Георгиев, Румен Димитров, Стоян Дечев и Тихомир Величков.

В продължение на 13 дни те ще моделират пластични творби от дъбов материал. Организаторите са сигурни, че събитието отново ще бъде атракция за всички граждани и гости на Бяла, а след края на пленера художествените произведения ще останат да красят морския град и да радват летуващите.

Пленерът предоставя възможност за развитие на творци от различни поколения, като по този начин гарантира приемственост и е добра практика за бъдещи инициативи. Част от създаваните през годините творби имат освен художествен и функционален характер. Повече от 20 дървени скулптури са експонирани на различни места в града и техният брой се увеличава със всяка изминала година. По този начин хората и преди всичко подрастващите поколения, развиват чувство за естетика и едно по-отговорно отношение към средата, в която живеят.
Автор: Боян Александров

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация