#   Статии
11.06.2015
В Бяла започна VI Национален симпозиум по дървопластика

Национален симпозиум по екстериорна дървопластика започна да тече в град Бяла за шеста поредна година.

Културното събитие се организира от Община Бяла и Съюз на българските художници, с творчески секретар на секция „Дърворезба” – Камен Симов. В него вземат участие шестима български автори работещи в сферата на скулптурата и дърворезбата, които в продължение на две седмици реализират на място авторски произведения от дървен материал. Завършените скулптурни творби остават в град Бяла, където биват експонирани в различни екстериорни пространства и по този начин хармонизират околната среда за жителите и гостите на населеното място.

През настоящата 2015 година периода за провеждане на пленера е 8 – 20 юни. Темата е „Придвижване през вековете”, а материалът за изработка на произведенията е масивен дъб. Участници са: Иван Ушев, Йордан Йорданов, Мартин Георгиев , Румен Димитров, Стоян Дечев и Тихомир Величков.
Фокусът на темата са животните, които са използвани през вековете за придвижване, служили са в армиите и са били неразделна част от бита на хората. Авторските концепции са в посока на стилизирани пластики с животински характер и абстрактни композиции, инспирирани от мотото на пленера.
Работната площадка е наситена с творчески дух. Там, от ръцете на шестимата автори се ваят причудливи пластични форми, под звуците на моторни резачки, електрически машини и класически резбарски инструменти. Скулптурните произведения ще бъдат с добавени колоритни акценти и със съответна повърхностна обработка на дървения материал, което да ги запази при различни атмосферни условия.

Установявайки се като традиционен, пленерът по дървопластика допринася за развитието на културата не само на местно, но и на национално ниво. Тази съвместна инициатива на СБХ и Община Бяла насърчава и развитието на млади кадри, като привлича участници от различни възрастови групи, сред които има автори, наскоро завършили своето художествено образование и други – с богат творчески опит.

Пленера ще продължи до 20 юни, когато в късния следобед, ще се открие скулптурна изложба за ценителите на изкуството. След завършване на симпозиума, колекцията от екстериорни дървопластики на град Бяла ще се увеличи с още шест произведения, които да обогатяват естетическия вкус на минувачите, със многообразието си от творчески хрумки, теми и интерпретации.

Автор: Боян Александров

 

© Община Бяла 2006-2023
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация