#   Статии
14.12.2016
Представяне на проект "Последна миля" в Община Бяла

Как да се намери и внедри гъвкава транспортна схема в туристическя сезон в Община Бяла бе темата на дискусията , състояла се на 7 декември в рамките на европейския междурегионален проект „Последната миля“. В нея взеха участие кметът на града Анастас Трендафилов , експертите по транспорт и туризъм в общината и съветниците в Общинския съвет. Бяла стана първата от общините във Варненска област, участващи в европейския проект „Последната миля“ , където на база резултатите от проучване на възможностите в Общината и споделени положителни практики в партньорските страни , се търсят конкретни решения за внедряване на гъвкави транспортни услуги - условие и за развитието на устойчив туризъм. В този процес, те са подпомагани от експертите на Клуб „Устойчиво развитие на граждаанското общество“- национален координатор по мобилността и българският партньор в проекта.
Доцент Лучия Илиева-ръководител на проекта, представи в детайли целите на проекта „Последната миля“ и опита на европейските партньори Австрия и Испания в развитието на устойчив туризъм. Споделени бяха конкретни примери за гъвкави транспортни услуги за покриване на последната миля до туристическата дестинация като спирки по желание, комбиниране на жп услуга с таксиметров транспорт, споделен транспорт и др.Взаимната обусловеност на развитието на устойчив туризъм в Общината и на гъвкави транспорни услуги бе другия фокус на оживената дискусия. Опитът показва, че ако има адекватна транспортна схема, това привлича много повече туристи. Направени бяха интересни предложения и набелязани по- нататъшни стъпки във връзка с посещението на европейските партньори по проекта „Последната миля“ в България през м.март.
Варненска област е първата в страната, която започна да работи по проблема – създаване на гъвкави транспорти системи в съответствие с целите на Регионалния план за развитие-„Подобряване на вътрешно- регионалната свързаност и достъпност до обекти за услуги, туризъм, рекреация, култура“ . Проектът „Последната миля“, който стартира на 1 април , цели да даде отговор на този жизнено важния въпрос за туризма, икономиката и околната среда. Опитът показва, че търсенето на адекватна транспортна схема, внедрена в главната мрежа на редовния обществен транспорт, е усилие с много широк спектър от ползи.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация