#   Статии
19.06.2018
Днес започва Националният събор на читалищата

От днес до 23 юни в Бяла ще се проведе десетото издание на Националния събор на читалищата. Съборът ще бъде открит в 19:00 часа от Анастас Трендафилов - кмет на Община Бяла и Силва Хачерян – представител на Министерство на културата.
Събитието е не само от местно, но и от национално значение. В юбилейното издание на Събора ще участват 57 читалища с общо над 1100 самодейци от областите Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив, Перник, Разград, Русе, Смолян и Шумен.
За жителите и гостите на Бяла предстоят 5 дни изпълнени с празнична атмосфера. В програмата са включени 122 групови и индивидуални изпълнения- певчески групи за автентичен и обработен фолклор, танцови състави от всички възрасти, групи за популярни и шлагерни песни, детски вокални групи, кукери и още много други. Част от Събора е изложението „Произведено в България – читалища“, в него ще се включат читалища с дейност в областта на изобразителното и приложно изкуство.
За да остане траен споменът от участието в Националния събор на читалищата организаторите, Община Бяла и НЧ „Пробуда 1928“, са осигурили за всяко читалище статуетка със символа на Събора, грамоти за всяка група, златни медали за най-атрактивните изпълнения, а едно от всички читалища ще получи голямата награда на кмета.
Форуми като този са интересни не само за зрителите, но и за самите участници. Ще бъдат проведени кръгли маси, в рамките на които се обсъждат актуални читалищни проблеми и обменят се идеи, опит и добри практики. Така се създават трайни културни контакти, важни за всяко читалище. Десетият Национален събор на читалищата се провежда под патронажа на Министерство на културата.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация