#   Статии
20.06.2018
Силно начало за десетото юбилейно издание на Националния събор на читалищата в Бяла

Вчера на площад „Европа“ в град Бяла бе открит десетият Национален събор на читалищата. Началото на едно от най-мащабните събития за самодейци по нашето Черноморие бе дадено от кмета на Община Бяла – Анастас Трендафилов и Силва Хачерян от Министерство на културата.
Съборът ще продължи до събота, а броят на участниците, които ще се изявят надхвърля 1100. Концертите са всяка вечер от 18 до 22 часа. Програмата е изключително разнообразна. За жителите и гостите на Бяла предстоят още 4 дни изпълнени автентичен и обработен фолклор, модерни и народни танци, популярни и шлагерни песни, детски вокални групи, кукери и още много други. Част от Събора е изложението „Произведено в България – читалища“, в него ще се включат читалища с дейност в областта на изобразителното и приложно изкуство.
Всяко читалище получава юбилеен плакет и грамота за участие, а най-атрактивните групи се награждават със златен медал. В последната концертна вечер ще бъде обявен носителят на наградата на Кмета. Вчера зрителите се насладиха на 20 индивидуални и групови изпълнения, а организаторите връчиха 8 златни медала.
Родните читалища са една уникална за Европа културна институция, която съществува само у нас. Още преди повече от 160 години, нашите прадеди са чувствали нужда от едно средище, в което да цари културата, писмеността, духовността, място което да обединява хората в името на доброто. Те са откъсвали от залъка си, за да изградят това чудо на българската духовност, наречено читалище. И днес читалищата продължават да съхраняват българските дух и култура. Историята на Националния събор показа, че читалищата имат нужда от подобни форуми. Той е не само място за изява, но и място за обмен на идеи, добри практики и дискусии по актуални читалищни проблеми.
Националният събор на читалищата се организира от Община Бяла и Народно читалище „Пробуда 1928“ град Бяла и се провежда по патронажа на Министерство на културата.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация