#   Статии
14.02.2020
Бяла отпразнува Трифон Зарезан

С празнично шествие, жива музика и ритуално зарязване десетки жители гости на Бяла днес отбелязаха празника на виното. Бяла е район, известен с лозарството и винарството и поради тази причина денят на Свети Трифон Зарезан се отбелязва с особена почит.

Пръв честта да зареже лозята тази година имаше Димитър Ковачев –„Царят на лозята“. Всяка година в Бяла избират нов „Цар на лозята“, титлата се присъжда на производителя на най-хубавото „Мерло“ в конкурса „Най-добро домашно вино“.
След зарязването празникът продължи с награждаване на победителите в конкурса за вино. Всички награди бяха връчени от кмета на Община Бяла – инж. Пеньо Ненов, който поздрави присъстващите, пожелавайки им здраве и добра и плодородна година.

В конкурса за вино тази година участваха над 30 местни винопроизводители с близо 50 вина. Дегустацията се състоя на 10 февруари, а комисията от професионални технолози излъчи най-добрите в отделните технологии, както следва:

Мерло:
I място – Димитър Ковачев;
II място – Георги Стоянов;
III място – Стилян Станчев


Бели вина (димят и ркацител)
I място – Николай Баналиев;
II място – Радослав Белев;
III място – Николай Баналиев;

Висококачествени (ароматни) бели вина:
I място – Георги Стоянов;
II място – Алекси Панчев;
III място – Алекси Панчев;

Розе
I място – Георги Стоянов;
II място – Николай Баналиев;
III място – Иван Ненов;

Сред общините от област Варна, Бяла се хвали с едни от най-хубавите лозови масиви. В Бяла най-масово се отглеждат мерло и димят, но се срещат и по-редки сортове като ркацител и варненски мискет. Традициите в лозарството и винарството се предават от баща на син и така те са се съхранили и до ден днешен.


Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2023
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация