#   Статии
06.01.2021
Румен Суков спаси кръста в Бяла

Петима смели мъже се хвърлиха в студеното море, участвайки в ритуала по спасяване на кръста на Йордановден в Бяла, пръв до Светия кръст стигна Румен Суков. Младият мъж през последните години е традиционен участник в ритуала в родния си град и за него това е трети кръст, който спасява от морето.

Румен честити имения ден на всички празнуващи днес „Много се радвам, че Господ ми помогна още веднъж да извадя кръста. Пожелавам много здраве и щастие на всички в Бяла! Бъдете живи, здрави и благословени!“.

На 6 януари отбелязваме един от най-големите зимни християнски празници – Богоявление (Йордановден). Според християнската религия този ден е посветен на кръщението на Иисус Христос в река Йордан. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване, свещеникът хвърля кръста във водата. Най-смелите мъжете скачат в леденото море, за да спасят светия кръст. Тази година поради епидемичната обстановка Богоявленският водосвет не бе отслужен на пристанището, както е по традиция, а в храма „Свето Успение Богородично“.

Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2023
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация