#  Църкви
Характеристика История Инфраструктура Икономика и услуги Образование
Читалище Стадион Църкви Етнографска експозиция Паметници

Легендите разказват, че най-старото християнско средище в землището на Бяла, Параклисът “Св. Атанасий” разположен на едноименния нос Св. Атанас бил обитаван от монаси, последователи на исихазма, разпространяван по земите ни от Теодосий Търновски. Знае се, че параклисът е сринат от османските поробители.
Най- старата съществуваща и до днес църква в Бяла носи името на “Света преподобна мъченица Параскева”. Тя е построена през 1847 г. от жителите на Бяла по тогава действащите закони на Османската империя. Храмът на православните християни не е могъл да бъде по-висок от ръстта на турчин с фес покачен на своя кон. Вътрешната окраса е била скромна и въпреки това вярващите християни го обзавеждат и се грижат за него с голяма любов. За това свидетелстват спомените на свещениците Михал, Димитър и Михаил-Лазар Маджаров. До 1907 г. в църквата се проповядва на гръцки, по което време се изземват и изгарят всички църковни книги на този език. В една от стаите в предверието на храма е било гръцкото училище. Дарените икони са датирани от 1830 г., някои от тях са реставрирани от дядо Никола Зограф през 1935 г. Църковният храм " СВ. Параскева" е осветен на 26 юли ст. ст. през 1842 г., а храмовият празник е на 26 юли ст. ст., 8 август н. ст.
Една от най - вълнуващите легенди е свързана с възникването на Църковния храм “Успение Богородично” именуван на един от най-светите празници на православната църква “Голяма Богородица”. В неговото изграждане мнозина виждат бунтът на беленци срещу османското иго. Те желаят да имат голяма, богато украсена църква, отговаряща на извисения дух на населението, стремежът му към свобода и независимост. Храмът датира от 1876 г. Най - страховитата легенда разказва, че през този ден турците изпращат войска по море. Тя трябва да разруши храмът и да не допусне неговото освещаване. Неочаквано се извива силна снежна буря, която се възприема като знак в полза на християните и турците не посмяват да слязат на брега. Обратният път на гемиите им окуражава населението. Дълги години след това, на храмовия празник се вари курбан за здраве на всички вярващи християни. Църквата “Успение Богородично” е действаща до средата на 80-те години, след което е подложена на разрушение от атмосферните условия и липсата на всякаква поддръжка от властите и населението. Времето, атмосферните условия, както и човешкото нехайство разрушиха един от най- важните християнски паметници в града.

Всички дарения за Църковен храм "Успение Богородично" и "Св. Параскева" се набират чрез:
Банка ДСК - Бяла, област Варна
банков код: 30003118
банкова сметка: 1000102112
Църковно настоятелство

През месец октомври 2001 г. по идея на родолюбиви българи бе създадена Фондация “Вяра, Надежда, Любов” в Бяла. Конкретните цели на фондацията бяха: - набиране на средства за реставриране и подпомагане дейността на другата църква в Бяла - “Св. Параскева” и възстановяване на разрушения Църковен храм “Успение Богородично” - развиване и подпомагане на духовния, културен и научен живот на територията на община Бяла, включване в регионални, национални и международни проекти за духовно развитие и образование на хората от всички възрасти и поколения. - стимулиране на творческата инициатива, обучението и компютърната грамотност на децата и учениците.


През лятото на 2003 г. Фондацията успя да събере средства за започване на строежа по новия храм. Идеята е след като тя беше напълно съборена, да се изгради наново с тухлите и каменните блокове от старата църква. Строежът започна през месец септември 2003 г. и към настоящия момент е изграден целия първи етаж до емпорията.
Според договор между църковното настоятелство в Бяла и фирма "Титан", фирмата трябва да доизгради новата църква. Според обещанието на ръководството на фирма "Титан", строителството на църквата ще бъде започнато в началото на месец Април 2007 година. Гражданите на Бяла с интерес и нетърпение очакват откриването на новата църква.

Църковен параклис “Св. Св. Константин и Елена” е първата и единствена църква построена в с. Горица. Строежът на църквата започва през 1994 г., а освещаването е на 8 май 2004 г. от Варненският и Великопреславски митрополит Кирил с празнична литургия. Две седмици по- късно след освещаването при честването на храмовия празник е даден курбан за здраве, плодородие и благополучие. През юни 2004 г. са наети художници, за да изографисат притвора, купола и подкуполното пространство, царските двери и на кръста с “Разпятието Христово”. През месец ноември 2004 г. е преведена и чешма пред църквата. Храмът се обслужва от отец Венци.

В с. Господиново е построен храм "Св. Димитър".
Всички дарения за Църковен храм "Св. Димитър" се набират чрез:
набиране на средства:
Банка ДСК - Бяла, област Варна
банков код: 30003118
банкова сметка: 1000261120
Църковно настоятелство

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация